Länk till förstasidan

Etableringskurs

Vill du få fart på din svenska och våga prata? Är du ny i Sverige och inskriven i Etablerings­programmet på Arbetsförmedlingen? Etableringskursen på Löftadalens folkhögskola ger dig en bra grund för att klara SFI, praktik, fortsatta studier eller jobb.

Ansök så här:
Kontakta Arbetsförmedlingen om du är intresserad av att gå kursen.
Kurstid:
6 månader. Kursstart från 19 augusti 2024.
Utbildningstakt:
100%
Plats:
Åsa
Kontakt:
Linda Gyllensten

Om utbildningen

På Löftadalens folkhögskola i Åsa får du lära dig prata, förstå och skriva svenska under sex månader. Språkträningen är interaktiv och vi använder olika metoder så att varje deltagare hittar sin väg in i språket.

Den 2 mars 2015 startade den första Etableringskursen på Löftadalens folkhögskola. Syftet med kursen är att snabbt komma in i svenska språket, stärka ditt självförtroende och lära dig om vardags-, samhälls- och arbetsliv.

Etableringskursen ges i samarbete med Arbetsförmedlingen och det är genom din handläggare som du anmäler dig till kursen. För mer information och kontaktuppgifter, besök Arbetsförmedlingens webbplats. Länk till annan webbplats.

Löpande kursstart från och med 19 augusti 2024

Kursen är sex månader på heltid kl. 09.00–14.20 på Löftadalens folkhögskola i Åsa. Du kan äta god och billig lunch i skolans restaurang.

Vem kan gå kursen?

Du som är ny i Sverige och deltar i Arbetsförmedlingens etableringsprogam är välkommen att gå kursen.

Hur gör jag?

Kontakta din arbetsförmedlare. Om du vill komma på studiebesök, så är du hjärtligt välkommen. Hör av dig till Linda Gyllensten.

Telefon: 0708-84 58 62

E-post: linda.gyllensten@regionhalland.se

Hitta hit

Löftadalens folkhögskola ligger i Åsa mellan Kungsbacka och Varberg. Det är lätt att ta sig hit med tåg och buss.

Kungsbacka station till Åsa Idrottsplats ­­– cirka 20 minuter.
Varbergs station till Åsa Idrottsplats – cirka 25 minuter.
Mölndals station till Åsa Idrottsplats – cirka 30 minuter.


Adress:
Folkhögskolevägen 19, 439 54 Åsa

Telefon: 0340-58 18 00

Vad säger tidigare kursdeltagare?

Vi lär oss svenska snabbt och på olika sätt här.”

”Mina lärare hjälpte mig att bli modig och tro på mig själv."

”Jag lärde mig att vara ute i skogen och älska naturen i Sverige. Nu är jag ute i skogen och vandrar med mina barn varje vecka.”

”Jag har presenterat mig och spelat upp en scen om hur man sorterar sopor inför hela skolan.”

För arbetsförmedlare

Nästa kursstart 19 augusti 2024. Löpande antagning därefter. ID–nr: 106995

Kursbeskrivning

Vad innehåller kursen?

Att läsa på Löftadalens folkhögskola innebär små studiegrupper och mycket tid med dina lärare. Du som går kursen påverkar inriktning och teman.

  • Vi tränar språket i verkliga situationer och använder olika metoder som rollspel, dialoger och sång.
  • Vi gör studiebesök kopplade till arbete och kultur.
  • Vi läser, skriver och lyssnar.
  • Enkel datakunskap och digitala verktyg ingår i kursen. Du får låna en iPad.
  • Vi lär oss om Arbetsförmedlingens webbplats och skriver ett enkelt CV.
  • Hälsa och friluftsliv är andra viktiga delar i kursen.
  • Vi träffar deltagare från andra kurser och är med på skolans olika aktiviteter, temadagar och högtider.

Mål med kursen

  • Att du ska lära dig svenska utifrån din förmåga och våga prata.
  • Att ge dig en bra grund för SFI, praktik, fortsatta studier eller jobb.
  • Att genom studiebesök, möten med andra deltagare och friluftsliv förstå det svenska samhället och klara vardagen i Sverige bättre.
  • Att upptäcka folkhögskolans möjligheter att hjälpa dig att utvecklas och att förstå hur vi alla blir delaktiga i samhället.

Vad händer efter Etableringskursen?

Under kursen försöker vi hitta en fortsatt väg framåt för dig. Arbetsförmedlingen eller kommunens etableringsenhet kan hjälpa dig med nästa steg. Du kan söka till exempel yrkeskurs med språkstöd, praktik, jobb eller fortsätta på SFI.

Du får ett intyg på din språknivå och vad vi har gjort under kursen. Intyget kan du använda när du söker andra kurser inom vuxenutbildning.

Lärare

lärare

Linda Gyllensten

Kursledare och lärare på Etableringskursen

Min lärargärning och mitt engagemang drivs av mötet med deltagare och att tillsammans med gruppen hitta vägar in i svenska språket och erövra egenmakt.

Jag tror på kommunikation i autentiska situationer och lärande i naturen, på en arbetsplats eller i klassrummet. Jag har undervisat deltagare från hela världen i drygt tjugo år och har fyra års universitetsstudier i bland annat spanska, svenska som andraspråk och internationella relationer. Jag har dessutom en YH-examen som EU-projektsamordnare i bagaget. Inom kort är jag färdigutbildad folkhögskollärare.

En skumpande bussresa genom Bolivia, ett bröllop i Luang Prabang eller en solstol i Cala Murada, salta bad i Kattegatt och Medelhavet, spanska och språk, dans, dans, dans och långa vandringar i naturen ger mig kraft och energi.

Mina bästa erfarenheter har jag fått genom att bo och arbeta i ett annat land under sju år, genom mina tre barn, och i alla berikande möten med kursdeltagare från olika kulturer. Jag tror på att vi lär oss bäst med och av varandra i en kreativ lärmiljö. Folkhögskolan är en fantastisk mötesplats för bildning och utveckling som vi levandegör tillsammans.

E-post: linda.gyllensten@regionhalland.se

lärare

Linda Leis

Lärare på Etableringskursen och Allmän kurs

Utbildning: Examen i lingvistik och studier i svenska som andraspråk, Göteborgs universitet

Erfarenhet: Lärare i svenska som andraspråk och musik på Katrinebergs folkhögskola. Innan jag bytte till läraryrket arbetade jag i översättningsbranschen som översättare och projektledare.

Övrigt: Sjunger jazz, njuter av stillheten i naturen och älskar en riktigt bra dansföreställning

E-post: linda.leis@regionhalland.se

lärare

Marja Sipola Cuss

Lärare på Musikallinjen och Etableringskursen

Undervisar i: Scenisk gestaltning, fysisk teater, röst- och andningsteknik och rörelse.

Utbildning: Teaterpedagog, skådespelerska, regissör. Teaterverkstan, Stanislavskijmetoden, utbildad på École Internationale de Théâtre Jacques Lecoq, Paris. Legitimerad gymnasielärare/estetiska programmet/teater, Malmö Högskola.

Erfarenhet: Skådespelerska 1991 – 1993 vid Teater Albatross, Ätran. Jobbat med Jerzy Grotowskis teaterteknik, medverkade vid ett flertal produktioner. Regisserat ett 20-tal uppsättningar i olika format Teaterlärare 1996–2015 på Peder Skrivares skola, Varberg. Medverkat i ett Internationellt teaterprojekt (Transmission) 2008. Deltog med elever i ett samarbete med Masque Collectif från Paris med franska ungdomar och Teater Halland. Utvecklat och undervisar i samarbete med en leg. psykoterapeut i rollspel på en kurs i samtalsmetodik.

E-post: marja.sipola-cuss@regionhalland.se