Länk till förstasidan

Etableringskurs

Etableringskurs på folkhögskola är en utbildning för nyanlända, och innehåller studier i bland annat svenska språket samt orienterande och arbetsförberedande delar.

Ansök så här:
Kontakta Arbetsförmedlingen för att få en plats på Etableringskursen.
Kurstid:
6 månader
Utbildningstakt:
100%
Plats:
Åsa
Kontakt:
Linda Gyllensten
Utbildningsperiod:
Från 19 augusti 2024
Ansökningsperiod:
Löpande antagning

Om utbildningen

2 mars 2015 startade den första Etableringskursen på Löftadalens folkhögskola. Vi hade då 8 deltagare – nu har vi 40 deltagare under ett år.

Fakta om etableringskursen

Vem kan gå etableringskursen?

Etableringskurs på folkhögskola är till för personer som är inskrivna på Arbetsförmedlingen och som omfattas av etableringsuppdraget och har en etableringsplan. Speciellt personer som har en kort tidigare utbildning ska få gå kursen.

Vad innehåller etableringskursen?

Etableringskurs på folkhögskola är en särskilt anpassad utbildning och innehåller studier i bland annat svenska språket samt orienterande och arbetsförberedande insatser.

Kursens innehåll och upplägg beror mycket på vilka deltagare som finns i klassen och vad de har för tidigare erfarenheter. Varje kurs blir på så sätt unik och anpassad för deltagarna.

Deltagare som gått kursen ska:

– Få ett kompetensintyg, som kan användas för fortsatta studier på folkhögskola eller inom den kommunala vuxenutbildningen. Intyget ska även kunna användas vid intag till Sfi.

– Genom studie- och yrkesvägledning få en plan för hur en efter kursen på folkhögskola kan göra för att få ett arbete. Folkhögskolan överlämnar planen till den arbetsförmedling som anmält personen till utbildningen.

Intresserad av etableringskursen?

Etableringskurs på folkhögskola finns till för personer som är nyanlända till Sverige. Personen måste vara inskriven på Arbetsförmedlingen och omfattas av etableringsuppdraget. Kontakta din lokala arbetsförmedling om du är intresserad av att gå kursen.

Lärare

lärare

Linda Gyllensten

Kursledare och lärare på Etableringskursen

Min lärargärning och mitt engagemang drivs av mötet med deltagare och att tillsammans med gruppen hitta vägar in i svenska språket och erövra egenmakt.

Jag tror på kommunikation i autentiska situationer och lärande i naturen, på en arbetsplats eller i klassrummet. Jag har undervisat deltagare från hela världen i drygt tjugo år och har fyra års universitetsstudier i bland annat spanska, svenska som andraspråk och internationella relationer. Jag har dessutom en YH-examen som EU-projektsamordnare i bagaget. Inom kort är jag färdigutbildad folkhögskollärare.

En skumpande bussresa genom Bolivia, ett bröllop i Luang Prabang eller en solstol i Cala Murada, salta bad i Kattegatt och Medelhavet, spanska och språk, dans, dans, dans och långa vandringar i naturen ger mig kraft och energi.

Mina bästa erfarenheter har jag fått genom att bo och arbeta i ett annat land under sju år, genom mina tre barn, och i alla berikande möten med kursdeltagare från olika kulturer. Jag tror på att vi lär oss bäst med och av varandra i en kreativ lärmiljö. Folkhögskolan är en fantastisk mötesplats för bildning och utveckling som vi levandegör tillsammans.

E-post: linda.gyllensten@regionhalland.se

lärare

Marie Hallberg

Lärare på Etableringskursen

E-post: marie.g.hallberg@regionhalland.se

lärare

Linda Leis

Lärare på Etableringskursen och Allmän kurs

Utbildning: Examen i lingvistik och studier i svenska som andraspråk, Göteborgs universitet

Erfarenhet: Lärare i svenska som andraspråk och musik på Katrinebergs folkhögskola. Innan jag bytte till läraryrket arbetade jag i översättningsbranschen som översättare och projektledare.

Övrigt: Sjunger jazz, njuter av stillheten i naturen och älskar en riktigt bra dansföreställning

E-post: linda.leis@regionhalland.se

lärare

Marja Sipola Cuss

Lärare på Musikallinjen och Etableringskursen

Undervisar i: Scenisk gestaltning, fysisk teater, röst- och andningsteknik och rörelse.

Utbildning: Teaterpedagog, skådespelerska, regissör. Teaterverkstan, Stanislavskijmetoden, utbildad på École Internationale de Théâtre Jacques Lecoq, Paris. Legitimerad gymnasielärare/estetiska programmet/teater, Malmö Högskola.

Erfarenhet: Skådespelerska 1991 – 1993 vid Teater Albatross, Ätran. Jobbat med Jerzy Grotowskis teaterteknik, medverkade vid ett flertal produktioner. Regisserat ett 20-tal uppsättningar i olika format Teaterlärare 1996–2015 på Peder Skrivares skola, Varberg. Medverkat i ett Internationellt teaterprojekt (Transmission) 2008. Deltog med elever i ett samarbete med Masque Collectif från Paris med franska ungdomar och Teater Halland. Utvecklat och undervisar i samarbete med en leg. psykoterapeut i rollspel på en kurs i samtalsmetodik.

E-post: marja.sipola-cuss@regionhalland.se