Länk till förstasidan

Kulturonsdagar på Löfta

Under fem onsdagskvällar i vår kommer det finnas möjlighet att gå på spännande evenemang av olika slag. Det är fri entré och alla är välkomna.

21 februari: Rasmus Blomberg

Singer/songwriter från Göteborg spelar “Drömsk indiefolk” samt berättar om sitt skapande.

Plats: Salongen
Tid: Kl 19.00

Rasmus Blombergs indiefolk är melankolisk men skimrande, nära men drömsk. Med en förkärlek till stor dynamik varvar den göteborgsbaserade artisten lågmäld singer/songwriter med explosiv postrock och sakral atmosfär. Fram växer ett musikaliskt gränsland där chorusgitarrer och uttrycksfull sång formar en nostalgisk berättelse om saknad, men också hopp.

Rasmus Blombergs debutalbum The River’s Call blev årets musik i Göteborg Direkt och i slutet av 2023 släpptes singeln Fortune Teller.

20 mars: ”Livet efter Löftadalen”

Tidigare deltagare från Löftadalens folkhögskolas olika utbildningar berättar om vad det gör nu i sina liv. De bjuder på filmklipp, bilder och livemusik. Kom och inspireras av människors olika livsvägar.

Plats: Salongen
Tid: Kl 19.00

17 april: Tommy Kuusela

Tommy Kuusela, fil. dr. i religionshistoria och folklorist, föreläser om folktrons väsen.

Plats: Salongen
Tid: Kl 19.00

Tommy har skrivit över 70 artiklar om sina forskningsämnen: fornnordisk religion, djur ur ett kulturhistoriskt perspektiv och om folktro och trolldom. Kuusela är ofta med i media och han har föreläst landet runt. Varje månad hörs han i podden "När man talar om trollen", Sveriges största podcast om folktro och mytologi.

Sedan åtminstone vikingatiden har det funnits en stor mängd föreställningar om övernaturliga väsen i naturen och i människans närhet, allt från gårdstomtar och underjordiska folk till troll och jättar. Även människan själv tänktes frivilligt eller ofrivilligt kunna vara eller förvandlas till ett väsen. Bland annat till en varulv, en häxa eller en mara. Efter människans död fanns det också många föreställningar om hur personen dröjde sig kvar i form av en gengångare. I det här föredraget berättas om folktrons väsen, vad de betytt och vad de fyllt för funktioner i äldre tiders samhällen. Paralleller dras också till nutid och motsvarande uppfattningar i vår tid och till hur väsen porträtteras i populärkulturen.

15 maj: “Ensam på Havet”

Musikern och äventyraren Emma Ringqvist berättar om sin 9 månader långa resa ensam ombord sin knappt 10 meter långa segelbåt, Caprice.

Plats: Salongen
Tid: Kl 19.00

Efter att ha seglat över Atlanten till Brasiliens kust styrde hon vidare ner till världens mest fjärran bebodda ö i Sydatlanten, Tristan da Cunha. I ord och bild kommer Emma att berätta om sina upplevelser från den fysiska resan samt den inre resan att vara ensam på ett stort hav. Hon kommer även att prata om musikskapandet till havs och bjuda på några sånger som kommit till under resans gång.