Kursplan
Utbildningen innehåller följande ämnen
- Fritt broderi
- Textiltryck – screentryck, stämpeltryck, schablontryck
- Ullfiltning – våttovning, nåltovning, tova runt form, tova platt,
- Färgning – syrafärgning, naturlig växtfärgning
- Virkning – fri virkning och stickning
- Tygmanipulation och experiment med strukturer
- Vävning utan vävstol
- Konstnärligt utvecklingsarbete/Eget projektarbete
- Konst och designorientering – ”Veckans Konstnär”
- Enkel färglära
- Agenda 2030
Utbildningens upplägg
Utbildningen är strukturerad i projektperioder som varar i cirka 2—4 veckor. Inom varje projektperiod arbetar du med en given uppgift eller tema genom en kreativ process som inkluderar idé- och skissarbete, utveckling och reflektion. Projekten är flexibla och kan anpassas efter ditt intresseområde, såsom konst, design eller konsthantverk.
Kommunikation med lärare och andra deltagare sker via Teams. Du kommer att få kontinuerlig feedback från lärare genom individuell handledning varje vecka samt från andra deltagare via samarbetsytan på Teams.
Kursmål
Kursmål inkluderar att lära dig olika textila tekniker, välja rätt teknik för olika ändamål, utveckla din kreativa och konstnärliga process, och förstå vad hantverk innebär.
Efter avslutad utbildning förväntas du vara nyfiken på textil, konst och återbruk, och väl förberedd för fortsatta studier.
Att studera på distans
Digitala verktyg
För att kunna genomföra kursen kommer du att behöva en dator samt tillgång till internet då all kommunikation sker genom vår digitala plattform Office365.
Genom videosamtal på Teams har du varje vecka ca 30min handledning med din lärare.
Närträffar
Kursen har 4 närträffar per läsår, två på höstterminen och två på vårterminen. Varje träff är tre dagar: fredag till söndag. De preliminära tiderna är fredag kl 10—17, lördag kl 9—17, söndag kl 9—17.
Träffarna är en del av kursen då du får möjligheten att träffa dina lärare och klasskamrater. Vi ser helst att du deltar på varje närträff, för klassgemenskapens och gruppdynamikens skull. På närträffen har vi gemensam genomgång/feedback av senast avslutade projekt, innan vi påbörjar uppstarten av kommande projekt. På plats har vi tillgång till skolans utrustning och lokaler. På så sätt får möjlighet att arbeta i material och i tekniker du kanske inte kan starta upp med hemma.
Du kan inte delta digitalt på närträffarna.
Boende under närträffarna
Du ordnar eget boende på närliggande vandrarhem, bed and breakfast, AirBnB, eller liknande. Skolan kan för närvarande tyvärr inte erbjuda boende.
Preliminära datum för närträffar läsåret 24/25
HT-24
- 30 augusti till 1 september
- 8 till 10 november
VT-25
- 7 till 9 mars
- 9 till 11 maj
Material och utrustning
Under utbildningen går vi genom olika material och tekniker. På närträffarna har du möjlighet att använda skolans lokaler och utrustning, köpa material och förbereda dig för vidare arbete från din egen arbetsplats. Hur du löser uppgifterna anpassar du även efter de förutsättningar som du själv har. Mycket går att göra med enkla metoder.
Studietakt
Kursen är på deltid 50%. På så sätt har du möjlighet att kombinera dina studier med exempelvis arbete.