Länk till förstasidan

Studie­motiverande folk­högskole­kurs – svenska som andraspråk

Är du arbetssökande och har ett annat modersmål än svenska? Studie­motiverande folkhögskolekurs (SMF) med svenska som andraspråk hjälper dig att vässa din svenska och ta nästa steg mot studier eller arbete.

Ansök så här:
Kontakta Arbetsförmedlingen om du är intresserad av att gå kursen.
Kurstid:
13 veckor. Kursstart från 2 september 2024.
Utbildningstakt:
100%
Plats:
Åsa
Kontakt:
Linda Gyllensten
Telefon:
070-8588462

Om utbildningen

Löftadalens folkhögskola i Åsa ger dig chansen att under tre månader prova studier i folkhögskolemiljö. Syftet med kursen är att förbättra din svenska, motivera till studier eller jobb och se fler möjligheter inför framtiden. Kursen ges i samarbete med Arbetsförmedlingen och det är genom dem du anmäler dig till kursen.

Kursstart 2 september 2024

Kursen börjar den 2 september och pågår i 13 veckor. Studierna är på heltid, måndag till fredag, från kl. 09.00 till 14.20. Undervisningen sker på plats på Löftadalens folkhögskola.

Under tiden du läser kursen har du kvar din ersättning från Arbetsförmedlingen. Löftadalens folkhögskola ersätter resor med kollektivtrafiken och erbjuder också billig lunch i skolans egen restaurang.

Vem kan gå kursen?

Studiemotiverande folkhögdskolekurs är till för dig som är inskriven på Arbetsförmedlingen. För att kunna delta i kursen krävs att du är minst 16 år och saknar gymnasieexamen eller grundläggande behörighet för högre studier. Du behöver ha en nivå på svenska motsvarande SFI C.

Kontakta din lokala arbetsförmedling om du är intresserad av att gå kursen. Information om kursen på Arbetsförmedlingens webbplats. Länk till annan webbplats.

Studiebesök

Kom gärna och besök oss! Hör av dig till Linda Gyllensten för att boka in ett studiebesök.

Telefon: 070-858 84 62

E-post: linda.gyllensten@regionhalland.se

Hitta hit

Löftadalens folkhögskola ligger i Åsa mellan Kungsbacka och Varberg. Det är lätt att ta sig hit med tåg och buss.

Kungsbacka station till Åsa idrottsplats – cirka 20 minuter.

Varbergs station till Åsa idrottsplats – cirka 25 minuter.

Adress: Folkhögskolevägen 19, 439 54 Åsa

Kursbeskrivning

Vad innehåller kursen?

På Löftadalens folkhögskola får du mycket tid med dina lärare och andra kursdeltagare och vi studerar i små grupper. Du som deltagare påverkar inriktning och teman.

  • Vi har svenska språket i fokus och använder olika metoder för att underlätta språkinlärningen. Vi lär tillsammans och pratar mycket svenska. Diskussioner och rollspel men också föreläsningar, eget arbete och grupparbeten ingår i kursen.
  • Friskvård och hälsa är ett exempel på tema.
  • Vi tränar studieteknik, intervjuteknik och presentationer.
  • Vi gör studiebesök på exempelvis arbetsplatser och yrkesskolor.
  • Vi träffar deltagare från andra kurser och är med på skolans gemensamma aktiviteter, temadagar och högtider. Några exempel är demokratidagen, konserter, teater, besök på museer och studieresor.
  • Att studera på Löftadalens folkhögskola ska ge dig studie- och yrkesvägledning, stärka dig och ge dig motivation.

Målet med kursen

  • Att du får utveckla och förbättra svenska språket.
  • Att du hittar lust till att forsätta studera eller börja arbeta.
  • Att du upplever en stärkt motivation och självförtroende.

Vad händer efter kursen?

Om du klarar studierna kan du fortsätta på Allmän kurs med svenska som andraspråk, som motsvarar grundskola eller gymnasium. Allmän kurs ger behörighet till yrkeshögskola, universitet och högskola. Väljer du att börja på Allmän kurs med svenska som andraspråk hos oss, får du tillgodoräkna dig de tre månader som du redan har studerat. Du kan också välja att studera på annat håll inom vuxenutbildning eller att fortsätta hos Arbetsförmedlingen.

Efter avslutad kurs får du ett kursintyg.

Lärare

lärare

Linda Gyllensten

Kursledare och lärare på Studiemotiverande folkhögskolekurs

Min lärargärning och mitt engagemang drivs av mötet med deltagare och att tillsammans med gruppen hitta vägar in i svenska språket och erövra egenmakt.

Jag tror på kommunikation i autentiska situationer och lärande i naturen, på en arbetsplats eller i klassrummet. Jag har undervisat deltagare från hela världen i drygt tjugo år och har fyra års universitetsstudier i bland annat spanska, svenska som andraspråk och internationella relationer. Jag har dessutom en YH-examen som EU-projektsamordnare i bagaget.

En skumpande bussresa genom Bolivia, ett bröllop i Luang Prabang eller en solstol i Cala Murada, salta bad i Kattegatt och Medelhavet, spanska och språk, dans, dans, dans och långa vandringar i naturen ger mig kraft och energi.

Mina bästa erfarenheter har jag fått genom att bo och arbeta i ett annat land under sju år, genom mina tre barn, och i alla berikande möten med kursdeltagare från olika kulturer. Jag tror på att vi lär oss bäst med och av varandra i en kreativ lärmiljö. Folkhögskolan är en fantastisk mötesplats för bildning och utveckling som vi levandegör tillsammans.

E-post: linda.gyllensten@regionhalland.se

lärare

Linda Leis

Lärare på Studiemotiverande folkhögskolekurs

Utbildning: Examen i lingvistik och studier i svenska som andraspråk vid Göteborgs universitet

Erfarenhet: Lärare i svenska som andraspråk och musik på Katrinebergs folkhögskola. Innan jag bytte till läraryrket arbetade jag i översättningsbranschen som översättare och projektledare.

Övrigt: Sjunger jazz, njuter av stillheten i naturen och älskar en riktigt bra dansföreställning

E-post: linda.leis@regionhalland.se