Länk till förstasidan

Fördjupningsår

Under fördjupningsåret fördjupar du de kunskaper du arbetat med i årskurs 1. Du får också praktikplats där du får ta del av vad det innebär att arbeta i en frigrupp och/eller kan även testa på detta i ett föreställnings-/turnéprojekt under handledning från lärarlaget. Fördjupningsåret delar delvis klasser med årskurs 1 där du återbesöker, fördjupar och förfina dina kunskaper inom sång, dans och teater. Året innebär också ett fadderskap där du introducerar deltagarna i årskurs 1 i vad det innebär att vara deltagare på folkhögskola, vårt demokratiska förhållningssätt, samt att hitta det fokus och de rutiner som krävs för konstnärliga utbildningar.

Under hösten skapas en föreställning med sång, dans och teater. I grupp planerar, bokar och genomför ni en turné. Lärare är med del av tiden och handleder.

Under våren är du involverad i den stora musikalföreställningen med extra ansvarsområden. Lärarlaget pushar och stöttar för att ni tillsammans i klassen skapar egna projekt och möter publik i fler sammanhang.

Sista ansökningsdag: 1 maj

Sista dag att tacka ja: 20 maj


en person sjunger

Kursplan fördjupningsår

Sång: masterclass, sångteknik, sångensemble

Teater: regiarbete och föreställningsarbete, scenisk gestaltning, fysisk teater

Dans: koreografi, valfri dansstil med åk 1 (jazz, balett, och/eller street)

Annat: praktikplats

Kursmål fördjupningsår

  • Kursen ska ge en ökad inblick i de färdigheter som krävs i rollen som musikalartist.
  • Kursen ska ge deltagaren en språngbräda som förberedelse till professionella studier och en karriär inom musikal.
  • Kursen ska ge deltagaren en röst som är hållbar, hörbar i tal och sång för att kunna förmedla sitt budskap till publiken.
  • Kursen ska ge deltagaren möjligheter till ett ökat nätverk inom sceniskt arbete
  • Kursen ska ge deltagaren möjlighet att utveckla ett demokratiskt förhållningssätt till att arbeta i grupp.
  • Kursen ska ge deltagaren kunskaper om och insyn i professionellt arbete genom praktikplats.
  • Kursen ska ge deltagaren ökade möjligheter att möta en publik
  • Kursen ska ge deltagaren en grundläggande kunskap i regiarbete.

Antagningsprocessen

För att kunna söka fördjupningsåret behöver du ha genomfört ett första år på Löftadalens Musikallinje och uppfyllt de krav som skolan ställer gällande närvaro, ekonomi, alkohol och droger med mera. För att fördjupningsåret ska starta behöver det vara minst fem som tackar ja. Är det fler sökande än platser sker urvalet med lottning. Du som går på Musikallinjen läsåret 23/24 har förtur.

Kostnader

Det är gratis att studera på Löftadalens folkhögskola. Det du betalar för är mat, eventuell kurslitteratur, material och boende. Kostnaden varierar beroende på vilken kurs du sökt samt om du är dagdeltagare eller internatdeltagare.

På fördjupningsåret bekostar du själv resor till och från praktikplats. Under året väljer du själv om du vill delta i studiebesök, studieresor eller till exempelvis teaterbesök, och då betalar du hela kostnaden själv.