Länk till förstasidan

Studie­motiverande folk­högskole­kurs – svenska som andraspråk

Är du arbetssökande och har ett annat modersmål än svenska? Vår studie­motiverande folkhögskolekurs (SMF) med svenska som andraspråk hjälper dig att vässa din svenska och ta nästa steg mot arbete eller studier.

skola
Ansök så här:
Kontakta Arbetsförmedlingen om du är intresserad av att gå kursen.
Kurstid:
13 veckor. Kursstart från 7 januari 2025..
Utbildningstakt:
100%
Plats:
Åsa
Kontakt:
Linda Gyllensten
Telefon:
070-8588462
Besök oss:
Kom gärna och besök oss och se hur vi arbetar. Hör av dig för att boka en tid.

Löftadalens folkhögskola ger dig chansen att prova studier i folkhögskolemiljö under tre månader. Syftet med kursen är att du ska förbättra din svenska, öka din motivation till studier eller arbete och se fler möjligheter inför framtiden.

Kursen börjar den 7 januari och pågår i 13 veckor. Studierna är på heltid, måndag till fredag, mellan kl. 09.00 och 14.20.

Kursen ges i samarbete med Arbetsförmedlingen. Under tiden du läser kursen har du kvar din ersättning från Arbetsförmedlingen. Skolan ersätter dina resor med kollektivtrafiken och erbjuder billig lunch i skolans restaurang.

Vem kan gå kursen?

Kursen är för dig som är inskriven hos Arbetsförmedlingen. För att delta i kursen behöver du vara minst 16 år och sakna gymnasieexamen eller grundläggande behörighet för högre studier.

Så anmäler du dig till kursen

Kontakta din lokala arbetsförmedling om du är intresserad av att gå kursen. Läs mer och hitta kontaktinformation på Arbetsförmedlingens webbplats. Länk till annan webbplats.

Några personer sitter och pratar med varandra.

På kursen studerar du i små grupper och får mycket tid med dina lärare och andra kursdeltagare. Du som går kursen är med och påverkar vilka inriktningar och teman vi arbetar med. Några saker vi gör i kursen:

  • Vi har svenska språket i fokus och använder olika metoder för att underlätta språkinlärningen. Vi lär oss tillsammans och pratar mycket svenska. Kursen innehåller diskussioner, rollspel, föreläsningar, eget arbete och grupparbeten.
  • Vi tränar studieteknik, intervjuteknik och presentationer.
  • Vi gör studiebesök på exempelvis arbetsplatser och yrkesskolor.
  • Friskvård och hälsa är exempel på teman vi arbetar med under kursen.
  • Vi träffar deltagare från andra kurser och är med på skolans gemensamma aktiviteter, temadagar och högtider. Några exempel är demokratidagen, konserter, teater, besök på museer och studieresor.

Målen med kursen

  • Att du ska utveckla och förbättra svenska språket.
  • Att du ska hitta lust till att fortsätta studera eller börja arbeta.
  • Att du ska få stöd att hitta din väg för arbete och studier.
  • Att du ska uppleva en stärkt motivation och självförtroende.

Vad händer efter kursen?

Om du klarar studierna kan du fortsätta på Allmän kurs med svenska som andraspråk, som motsvarar grundskola eller gymnasium. Allmän kurs ger behörighet till yrkeshögskola, universitet och högskola. Om du väljer att börja på Allmän kurs hos oss, får du tillgodoräkna dig de tre månader som du redan har studerat. Du kan också välja att studera på annat håll inom vuxen­utbildning eller att fortsätta hos Arbetsförmedlingen.

Efter avslutad kurs får du ett kursintyg.

Linda Gyllensten

Kursledare och lärare på Studie­motiverande folkhögskolekurs och Etableringskursen

Min lärargärning och mitt engagemang drivs av mötet med deltagare och att tillsammans med gruppen hitta vägar in i svenska språket och erövra egenmakt.

Jag tror på kommunikation i autentiska situationer och lärande i naturen, på en arbetsplats eller i klassrummet. Jag har undervisat deltagare från hela världen i drygt tjugo år och har fyra års univers­itetsstudier i bland annat spanska, svenska som andraspråk och internationella relationer. Jag har dessutom en YH-examen som EU-projektsamordnare i bagaget.

En skumpande bussresa genom Bolivia, ett bröllop i Luang Prabang eller en solstol i Cala Murada, salta bad i Kattegatt och Medelhavet, spanska och språk, dans, dans, dans och långa vandringar i naturen ger mig kraft och energi.

Mina bästa erfarenheter har jag fått genom att bo och arbeta i ett annat land under sju år, genom mina tre barn, och i alla berikande möten med kursdeltagare från olika kulturer. Jag tror på att vi lär oss bäst med och av varandra i en kreativ lärmiljö. Folkhögskolan är en fantastisk mötesplats för bildning och utveckling som vi levandegör tillsammans.

E-post: Linda.Gyllensten@regionhalland.se

Linda Leis

Lärare på Studiemotiverande folkhögskolekurs och Etableringskursen

Linda har arbetat som lärare i svenska som andraspråk och musik på Katrinebergs folkhögskola. Innan hon bytte till läraryrket arbetade hon som översättare och projektledare inom översättningsbranschen.

Utbildning: Examen i lingvistik och studier i svenska som andraspråk vid Göteborgs universitet.

Intressen: Sjunger jazz, njuter av stillheten i naturen och älskar en riktigt bra dansföreställning.

E-post: Linda.Leis@regionhalland.se

Löftadalens folkhögskola ligger i Åsa mellan Kungsbacka och Varberg. Det är lätt att ta sig hit med tåg och buss.

Kungsbacka station till Åsa Idrottsplats ­­– cirka 20 minuter.
Varbergs station till Åsa Idrottsplats – cirka 25 minuter.
Mölndals station till Åsa Idrottsplats – cirka 30 minuter.

Adress: Folkhögskolevägen 19, 439 54 Åsa

Telefon: 0340-58 18 00 Länk till annan webbplats.

Kursstart den 7 januari 2025. ID-nr: 299325