Kreativ textil: Tekniker och återbruk
Har du en stark passion för textil och återbruk och vill fördjupa dig inom textilkonst, design och konsthantverk? Vår deltidsutbildning är för dig som drömmer om att arbeta med formgivning med ett djupare hållbarhetsperspektiv. Med denna utbildning kan du kombinera dina studier med arbete, oavsett var du befinner dig.

- Ansökningsperiod:
- 2025-03-01 - 2025-05-01
- Utbildningsperiod:
- 2025-08-25 - 2026-06-05
- Kurstid:
- Vi har fyra närträffar per år. Varje närträff pågår i tre dagar, från fredag till söndag. Utöver detta genomför vi två workshops på distans.
- Utbildningstakt:
- 50%
- Studiestödsnivå:
- Gymnasienivå (A2)
- Utbildningstyp:
- Profilkurs
- Plats:
- Distanskurs med fysiska träffar
- Kontakt:
- Teresa Bortoluzzi
Vår utbildning fokuserar på att arbeta med textil och återbrukade material för att utforska deras kreativa potential inom konst, konsthantverk och design. Målet är att du ska få utveckla din kreativitet och personliga uttryck genom textila material. Med en lustfylld inställning får du verktyg och metoder för att förverkliga dina idéer i både två- och tredimensionella former.
Vi kombinerar textil med andra material och har ett experimentellt förhållningssätt, där du får prova tekniker som textiltryck, ulltovning, broderi, vävning, färgning och virkning på ett annorlunda sätt än det "traditionella". Färg- och formstudier ingår också för att stärka din förmåga att gestalta dina idéer.

Bra att veta om utbildningen
Vår utbildning ger dig verktygen för att utveckla din konstnärliga förmåga och forma en självständig skapandeprocess baserad på dina egna idéer. Du får både teoretisk och praktisk kunskap inom hantverk, material och tekniker, och en bred överblick över textilkonst och design så att du kan välja att fördjupa dig i de områden som intresserar dig mest.
Uppgifterna i kursen är utformade så att du ska kunna tolka dem efter dina egna intressen och förutsättningar. Mycket går att göra med enkla metoder. Vi uppmuntrar ett öppet och experimentellt förhållningssätt, där du får utforska och utmana dina gränser för att hitta nya uttryck och lösningar. Vi ser återanvändning av material som en kreativ resurs som ger både möjligheter och utmaningar – något vi aktivt omfamnar och uppmuntrar dig att utforska i ditt eget skapande.
Kreativt lärande genom olika projekt
Utbildningen är uppdelad i projektperioder som varar i 2-4 veckor. Under varje period arbetar du med en given uppgift eller ett tema genom en kreativ process som inkluderar idé- och skissarbete, utveckling och reflektion. Projekten är flexibla och kan anpassas efter dina intressen inom exempelvis konst, design eller konsthantverk.
Varje projektperiod låter dig utveckla och utforska dina idéer samtidigt som du tränar på gestaltning och att fördjupa dina färdigheter i olika tekniker. Genom regelbundna redovisningar och individuell handledning får du värdefull feedback från lärare och medstuderande, vilket stärker din förståelse för både din egen och andras arbetsprocesser och breddar din syn på konst och design.
Personlig vägledning och feedback via Teams
All kommunikation med lärare och andra deltagare sker via Microsoft Teams, så du behöver en dator och en stabil internetuppkoppling för att delta. Varje vecka får du individuell handledning via ett 30-minuters videosamtal med din lärare samt feedback från andra deltagare genom samarbetsytan på plattformen.
Digitala workshops
- 15 november 2025
- 31 januari 2026
Kursplan
I utbildningen ingår följande moment:
- Fritt broderi
- Textiltryck – screentryck, stämpeltryck, schablontryck
- Ullfiltning – våttovning, nåltovning, tova runt form, tova platt
- Färgning – syrafärgning, naturlig växtfärgning
- Virkning – fri virkning och stickning
- Tygmanipulation och experiment med strukturer
- Vävning utan vävstol
- Konstnärligt utvecklingsarbete/Eget projektarbete
- Konst och designorientering – ”Veckans Konstnär”
- Enkel färglära
- Agenda 2030
Kursmål
Efter avslutad utbildning förväntas du:
- Kunna olika textila tekniker.
- Kunna välja rätt teknik för olika ändamål.
- Ha utvecklat din kreativa och konstnärliga process.
- Ha en förståelse för vad hantverk innebär.
- Vara mer nyfiken på textil, konst och återbruk.
- Vara väl förberedd för fortsatta studier.
Om närträffarna
Kursen har fyra närträffar per läsår – två under höstterminen och två under vårterminen. Varje träff pågår i tre dagar: fredag till söndag. De preliminära tiderna är fredag kl. 10-17, lördag kl. 9-17 och söndag kl. 9-15. Du kan inte delta digitalt på närträffarna.
Träffarna är en viktig del av kursen, där du får träffa både lärare och klasskamrater. Under närträffarna går vi igenom och ger feedback på det senaste projektet vi har arbetat med innan vi påbörjar nästa. Vi ser helst att du deltar på alla närträffar, för klassgemenskapens och gruppdynamikens skull.
Material och utrustning
På närträffarna får du tillgång till skolans utrustning och lokaler, vilket ger dig möjlighet att arbeta med material och tekniker som du kanske inte kan använda hemma. Du kan även köpa material och förbereda dig för vidare arbete från din egen arbetsplats.
Boende under närträffarna
Du ordnar eget boende på närliggande vandrarhem, bed and breakfast, AirBnB, eller liknande. Skolan kan för närvarande tyvärr inte erbjuda boende.
Datum för närträffar
Vårtermin 2025:
- 7 till 9 mars
- 9 till 11 maj
Hösttermin 2025:
- 29 augusti till 31 augusti
- 17 till 19 oktober
Vårtermin 2026:
- 6 till 8 mars
- 8 till 10 maj
Kostnader och studiestöd
Kostnader
Du betalar för det material du väljer att använda. Under närträffarna kan du köpa material som är kopplat till det ämne vi arbetar med. Du har även möjlighet att köpa material att ta med hem och fortsätta arbeta med. Vid två av de fyra närträffarna tillkommer en kostnad på 100-150 kronor för gemensamt prova på-material.
Kostnaden för mat under helgen är 210 kronor, vilket inkluderar lunch och två fika per dag. Om du vill ha middag tillkommer en kostnad på 55 kronor per dag.
Studiestöd från CSN
Du som studerar på Löftadalens folkhögskola kan ansöka om studiestöd från CSN.
Lärare

Teresa Bortoluzzi
Kursledare på Kreativ textil och lärare på Bild- och konstlinjen
Utbildning: Teresa har en masterexamen i Textil konst på Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet. Hon har även gått andra förberedande konstnärliga och textilhantverksutbildningar.

Katrin Lindgren
Lärare på Kreativ textil och Bild- och konstlinjen
Katrin har designat och målat dekorer till bland annat Musikens Hus i Göteborg och till en hel del fester och rave under det tidiga 90-talet. Hon har även arbetat på ett Aktivitetscenter för personer med förvärvade hjärnskador och i närmare 10 år på daglig verksamhet för personer med medfödda hjärnskador, då inom keramik och textil.
Utbildning: Katrin har en magisterexamen i Textil konst på Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet. Hon har även utbildat sig på Bild, textil och form vid Ölands folkhögskola. För närvarande läser hon till folkhögskolelärare vid Linköpings universitet, vid sidan av jobbet.
Katrin älskar att experimentera i det egna konstnärliga arbetet.
– I det oväntade föds ny kunskap!
E-post: Katrin.Lindgren@regionhalland.se
Deltagares röster
Vi ställde en fråga till några av våra deltagare:
– Hur är det att gå utbildningen?
Det bästa med distansundervisning är att jag kan bo på olika platser och ändå kunna studera! Det är utmanande och spännande uppgifter och jag har vuxit och utvecklats så mycket, både som människa och kreatör/konstnär. Det är berikande att få dela sina arbeten med klasskamrater och handledare via datorn och det är inspirerande och roligt att få träffas på våra närträffar. Folkhögskola är toppen!
Distansutbildningen på Löfta är toppen för den som vill lära och växa inom textila områden. Inga hinder trots att man kanske bor långt ifrån och eventuellt har ett ”vanligt” jobb vid sidan av. För mig funkar det utmärkt och ger mig den energi jag eftersträvar. Vi läser i projekt. Vi är väldigt fria inom ämnet vilket är otroligt inspirerande. Vi delar med oss både skriftligt och via teams-möten. Pandemin har satt käppar i hjulet för de närträffar som annars är så roliga, inspirerande och lärorika. Men med gemensamma intressen knyter vi ändå våra band. Rekommenderar varmt!
/Ann Marie
Det bästa med distansundervisning för mig är att det är möjligt för mig att gå denna kursen. Jag bor och arbetar på annan ort, och kan samtidigt arbeta med mina olika kursuppgifter på hemmaplan. Med datorns hjälp delar vi med oss löpande av våra enskilda arbeten och så träffas vi ju ibland över Teams. Ser fram emot att vi ska träffas i maj och IRL arbeta och experimentera tillsammans.
Det är mycket som är det bästa med Löftadalens distansutbildning Kreativ textil:
Det bästa är gruppen man är del av:
- Kurskamraterna som ger massor av energi, inspiration och glada tillrop.
- Handledaren som är en stor inspirationskälla både vid träffarna och handledningarna och som ger tips och råd för allt man kan behöva på en distansutbildning såsom tips på inspirerande konstnärer, visar egna alster, ger kunskap och vinklingar och goa skratt.
Det bästa är också de roliga uppgifterna vi får. Vi har väldigt stor frihet i att tolka uppgiften och har möjlighet att förlägga arbetet på den tid som passar oss. Friheten gör att man vågar testa sina gränser och det ger ett roligt utbyte med kurskamraterna när vi delar med oss till varandra. Det är verkligen utvecklande att gå denna utbildning.
Det bästa är dessutom att det går att delta i en utbildning trots att man inte bor i närheten av skolan eller som nu under pandemin inte kan vara med på närträffarna. Det blir ändå gemenskap och glädje i att skapa tillsammans med andra.
/Pia Eriksson
Det bästa med att läsa på distans är att man kan fortsätta jobba, samtidigt som man har möjlighet att lära sig nya saker. Tycker om att det var på 50%, då fick jag som nybörjare inom området känna mig fram. Jätteroligt att träffa kurskamrater över hela landet. Det fungerar bra att träffas, bli handledd och lämna in arbeten digitalt. Våra närträffar är såklart grädden på moset. Kan varmt rekommendera textil återbruk på distans.
Det bästa med distans är att jag har tillgång till allt mitt material, att själv kunna planera när jag vill arbeta. Att ha möjlighet till att vara elev fast jag bor långt från skolan och få träffa spännande människor från hela landet. Det fungerar fint med datorn både att träffas i gruppen, handledning och redovisning. Det blir extra roligt med distansträffen att träffas fysiskt och få tillgång till skolans lokaler. Alla bör någon gång i livet få gå på folkhögskola.
/Birthe Mahnfeldt
Fördjupningsår
Under fördjupningåret får du arbeta med ett eget projekt eller ett projekt som du kommer överens om tillsammans med dina kurskamrater. Fördjupningsåret har en studietakt på 25 %, vilket gör att du kan kombinera studierna med arbete eller annan sysselsättning.
Vad ingår i utbildningen?
I utbildingen ingår följande moment:
- Handledning via Teams i grupp om 3–4 personer, cirka 60 minuter per gång. Din handledning sker varannan vecka.
- Två digitala workshops (heldagar, datum meddelas vid kursstarten i augusti)
- Två närträffar på skolan (datum meddelas vid kursstarten i augusti)
- Digitala träffar via Teams tillsammans med lärare och kurskamrater.
Närträffar
Under närträffarna arbetar du antingen självständigt eller tillsammans med dina kurskamrater. Det kan vara i en lärarledd workshop eller genom att du håller en egen workshop och delar med dig av din kunskap till dina kurskamrater.
Textilverkstaden är främst för årskurs 1 under närträffarna, men du har möjlighet att följa deras arbete under helgen om du vill.
Förkunskaper
Du kan ansöka till fördjupningsåret som en förlängning av ditt första år på Kreativ Textil eller om du har genomfört en motsvarande utbildning på en annan skola.
Du bör vara bekant med hur Teams fungerar, eftersom all kommunikation sker via Microsoft 365 och program som Teams, OneNote och Word.
Antagningskrav och urvalskriterier
Grundläggande krav för antagning
För att bli antagen till skolans kurser måste du uppfylla följande grundläggande krav:
- Du ska fylla minst 18 år det kalenderår kursen börjar.
- Du ska ha skickat in en fullständig ansökan senast sista ansökningsdagen.
- Skolan bedömer att du kan tillgodogöra dig kursen.
- För våra särskilda kurser ska du ha klarat svensk grundskola eller motsvarande.
Särskilda krav för antagning
För att bli antagen till Kreativ textil behöver du också uppfylla följande särskilda krav:
- Du ska ha ett brinnande intresse för att skapa både två- och tredimensionella verk i textila material, och en lust att experimentera och utveckla din kreativa process. Du ska också vara nyfiken på hur återbruk av material kan leda till nya uttryck.
- Du ska kunna förstå talad och skriven engelska, från både texter och filmer.
- Du ska vara van vid att arbeta med dator, digitalkamera eller mobilkamera samt olika program. Teknisk support ingår inte i utbildningen.
- Du behöver känna dig bekväm med att använda datorn och det skrivna ordet för att kommunicera med lärare och klasskamrater.
- Du ska ha förmågan att självständigt analysera och reflektera över din egen lärprocess, med viss hjälp från din lärare som handledare.
- Du ska kunna ta eget ansvar och egna initiativ i dina studier, då utbildningen växer fram i kommunikationen mellan dig, lärarna och de andra deltagarna.
- Du ska tycka om att samarbeta och dela med dig av dina tankar och kunskaper på distans.
- Du ska kunna planera dina studier och arbeta självständigt medan du väntar på återkoppling från lärare.
Tekniska krav för utbildningen
För att delta i utbildningen behöver du följande:
- En dator med webbkamera eller i undantagsfall en surfplatta.
- Tillgång till en skrivare för att kunna skriva ut dina uppgifter.
- Stabil internetuppkoppling: Din uppkoppling bör klara minst 50 Mbit/s och helst 100 Mbit/s. Du kan kontrollera din hastighet på bredbandskollen.se.
Länk till annan webbplats.
- Kamera för dokumentation: Du ska ha tillgång till en digitalkamera eller mobiltelefon med kamera för att kunna fotografera dina arbeten. Grundläggande kunskaper i bildbehandling är också nödvändiga.
Under läsåret använder vi Microsoft 364 som du får tillgång till via skolan. Det inkluderar programmen Teams, OneNote, Outlook och hela Officepaketet.
Observera att teknisk support inte ingår i utbildningen, men du får viss introduktion och hjälp med de digitala verktygen i början av utbildningen.
Urvalskriterier – hur vi väljer vilka som får en plats
Om det finns fler sökande till kursen än platser gör skolan ett urval bland de sökande som uppfyller grundläggande och särskilda krav. Skolan gör en bedömning och prioriterar först de som:
- Bedöms ha förmåga att klara studierna.
- Bedöms vara mycket motiverade att studera på folkhögskola och Kreativ textil.
I intervjun bedömer vi dina förväntningar och mål med utbildningen. I ditt arbetsprov bedömer vi din förmåga att analysera och beskriva en design, ett konstverk eller hantverk, hur du sätter ord på din inspiration samt din förmåga att relatera och beskriva konstverket till ditt eget skapande.
Vid likvärdig bedömning av de sökande kommer antagning att ske genom lottning.
Ansök till grundutbildningen
- Klicka på knappen ”Ansök här” som syns när ansökan är öppen. Du kommer då till Schoolsofts ansökningssida.
- Logga in på Schoolsoft. Om du inte har ett konto kan du enkelt skapa ett genom att klicka ”Registrera dig här”.
- Fyll i formuläret och bifoga betygsdokument och andra filer som efterfrågas.
- Skicka in din fullständiga ansökan innan sista ansökningsdatum.
Om du har skyddade personuppgifter eller behöver hjälp med din ansökan, mejla loftadalen@regionhalland.se eller ring 0340-58 18 00.
Bifoga i ansökan
I ansökan bifogar du:
- Ett personligt brev: Berätta om dig själv, dina intressen och vad du har för mål med dina studier. Beskriv dina tidigare erfarenheter av textil, återbruk, konst, design och form; det kan vara sådant du har skapat på din fritid eller kurser och utbildningar som du har gått (max en A4).
- Ditt senaste betygsdokument.
- Arbetsprov: Välj en bild på en konstnär eller konstverk som inspirerar dig. Förklara varför personen eller konstverket inspirerar dig.
Antagningsprocessen
Vi börjar anta sökande löpande från och med 1 april.
För att vi ska påbörja antagningsförfarandet måste din ansökan vara fullständig. Du ska också uppfylla både grundläggande och särskilda krav för antagning. När dessa krav är uppfyllda sker ett första urval baserat på ditt personliga brev och arbetsprov. Om du går vidare i det första urvalet kommer du att kallas till en telefonintervju. Kallelsen skickas till din e-post.
Efter intervjun beslutar lärarna, tillsammans med rektor och studie- och yrkesvägledare (SYV), om vem som ska antas. Antagningsbeskedet skickas sedan ut via mejl genom Schoolsoft, senast två dagar innan midsommarafton.
Ansök till fördjupningsåret
- Klicka på knappen ”Ansök här” som syns när ansökan är öppen. Du kommer då till Schoolsofts ansökningssida.
- Logga in på Schoolsoft. Om du inte har ett konto kan du enkelt skapa ett genom att klicka ”Registrera dig här”.
- Fyll i formuläret och bifoga betygsdokument och andra filer som efterfrågas.
- Skicka in din fullständiga ansökan innan sista ansökningsdatum.
Om du har skyddade personuppgifter eller behöver hjälp med din ansökan, mejla loftadalen@regionhalland.se eller ring 0340-58 18 00.
Bifoga i ansökan
I ansökan bifogar du:
- Ett personligt brev: Berätta om dig själv, dina intressen och vad du har för mål med dina studier. Beskriv dina tidigare erfarenheter av textil, återbruk, konst, design och form; det kan vara sådant du har skapat på din fritid eller kurser och utbildningar som du har gått (max en A4-sida).
- Ditt senaste betygsdokument.
- Arbetsprov: Välj en bild på en konstnär eller konstverk som inspirerar dig. Förklara varför personen eller konstverket inspirerar dig.
Antagningsprocessen
Vi börjar anta sökande löpande från och med 1 april.
För att vi ska påbörja antagningsförfarandet måste din ansökan vara fullständig. Du ska också uppfylla både grundläggande och särskilda krav för antagning. När dessa krav är uppfyllda sker ett första urval baserat på ditt personliga brev och arbetsprov. Om du går vidare i det första urvalet kommer du att kallas till en telefonintervju. Kallelsen skickas till din e-post.
Efter intervjun beslutar lärarna, tillsammans med rektor och studie- och yrkesvägledare (SYV), om vem som ska antas. Antagningsbeskedet skickas sedan ut via mejl genom Schoolsoft, senast två dagar innan midsommarafton.