Länk till förstasidan

Om utbildningen

Om Allmän kurs

På Allmän kurs vänder vi oss till dig som vill:

  • Läsa in grundskola och/eller gymnasiet
  • Studera i en kreativ och inspirerande miljö
  • Utvecklas som person på egna villkor.

Allmän kurs – Svenska som andraspråk (SVA) bygger på dina intressen, kunskaper och erfarenheter och stärker dig i ditt språk så att du får ut det mesta av dina studier. Förutom språk- och ämneskunskaper utvecklar du också din studievana. Du studerar ett eller flera år, beroende på hur din studiebakgrund ser ut.

Arbetssätt på Allmän kurs

För att undervisningen ska få ett sammanhang studerar du i block med olika teman. Det innebär att ämnena historia, religion, samhällskunskap och naturkunskap integreras med svenska som andraspråk. På så sätt får du språkstöd i dina ämnesstudier samtidigt som språket får ett meningsfullt sammanhang. Blocken ger dig de kunskaper som du behöver utifrån din individuella studieplan. Ämnena engelska och matematik studerar du utifrån din nivå. I studierna ingår enskilt arbete, grupparbeten, föreläsningar och studiebesök. Detta skapar möjlighet till samtal, reflektion och fördjupad förståelse. Grunden i vår pedagogik är interaktion och ditt aktiva deltagande. Genom att studera i mindre grupper har lärarna mer tid för varje deltagare och du får hjälp att nå dina mål.

En dag i veckan har vi inriktningsdag och då finns tre olika skapandeverkstäder att välja mellan. Du väljer en skapandeverkstad för hela läsåret. Kursplanen görs tillsammans av handledare och deltagarna i verkstäderna.

En del av gemenskapen

Som deltagare på Allmän kurs är du också delaktig i folkhögskolans övriga verksamhet. Ibland har vi gemensamma temadagar, workshops, konserter, studiebesök med mera. Detta ger en möjlighet att lära känna människor på andra utbildningar, och bidrar till skolans tillåtande klimat.

Länkar

Se film om Allmän kurs Länk till annan webbplats. (länk till YouTube).

Studieomdöme och behörighetsintyg Länk till annan webbplats. (folkhogskola.nu).

Behörighet för att studera vidare Länk till annan webbplats. (på folkhogskola.nu).