Textila Återbruk Distans

Ansökningsperiod
2023-03-01 - 2023-05-15
Ansök så här
Läs mer under "Så söker du"
Utbildningsperiod
2023-08-28 - 2024-06-05
Kurstid
4st närträffar per år
Utbildningstakt
50%
Plats
Utbildningen sker på distans
Kontaktperson
Katrin Lindgren

Har du en passion för textil och återbruk och vill fördjupa dig inom textilkonst, konst, design och konsthantverk? Vill du arbeta med formgivning utifrån ett mer hållbart perspektiv? Vår deltidsutbildning ger dig möjlighet att kombinera dina studier med exempelvis annat jobb, från den ort där du befinner dig.

Om utbildningen

Med textil och återbruk som utgångspunkt utforskar vi och tänjer på materialets möjligheter inom områdena konst, konsthantverk och design. Utbildningen syftar till att utveckla din kreativa förmåga och att uttrycka dig i textila material. Med en

lustfylld ingång ger utbildningen dig verktyg och metoder för att gestalta dina tankar och idéer, i både i två- och tredimensionell form.

Genom teori och praktik får du kunskap och känsla för hantverket, liksom kännedom om material och olika tekniker. Kursen ger en bred orientering inom textil konst och formgivning så du väljer själv inom vilket område du vill inrikta dig. Uppgifterna är utformade så att du till stor del kan tolka dem utifrån ditt eget intresse.

Vi arbetar gränsöverskridande i textil och andra blandade material. så genom att hålla oss till ett experimentellt förhållningssätt, får du prova tekniker som textiltryck, tovning, broderi, väv, färgning, virkning med mera, på ett lite annorlunda sätt än det ”traditionella”

Kursbeskrivning

Utbildningen är en ettårig utbildning på deltid som syftar till att ge dig verktyg och metoder för att utveckla din konstnärliga förmåga samt få en grund till ett självständigt skapande utifrån dina egna idéer. I utbildningen ingår flera grundläggande textila tekniker som textiltryck, broderi, vävning, färgning, ulltovning med mera. För att ge dig en verktygslåda till att utvecklas och kunna formge dina idéer ingår även en del färg-och formlära.

Lika viktigt som att lära sig grunderna, så lägger utbildningen fokus på ett öppet och experimentellt förhållningssätt till hur man kan tänja på sina gränser för att hitta nya lösningar och uttryck. Att återbruka material skapar möjligheter och begränsningar, dessa tar vi tillvara och ser det som en kreativ generator.

Undervisningen sker i projektperioder om 2-4 veckor, där du utifrån givna uppgifter och teman utvecklar och utforskar dina idéer. I varje projektperiod ingår skiss- och idéarbete, prova på eller fördjupning av tekniker och material liksom träning i gestaltning. Genom kontinuerliga redovisningar och individuell handledning får du feedback från lärare och andra deltagare. Detta utvecklar din förståelse för din egen och andras arbetsprocess och vidgar ditt perspektiv för konst och design.

Länkar

Textila återbruk på Instagram

Utbildningen innehåller följande ämnen

 • Fritt broderi
 • Textiltryck – screentryck, stämpeltryck, schablontryck
 • Ullfiltning – våttovning, nåltovning, tova runt form, tova platt,
 • Färgning – syrafärgning, naturlig växtfärgning
 • Virkning – fri virkning och stickning
 • Tygmanipulation och experiment med strukturer
 • Vävning utan vävstol
 • Konstnärligt utvecklingsarbete/Eget projektarbete
 • Eget projektarbete
 • Designprocess
 • Konst och designorientering – ”Veckans Konstnär”
 • Färglära
 • Agenda 2030

Utbildningens upplägg

Utbildningen är uppdelad i projektperioder där varje projekt är ca 2-4 veckor. Inom varje projektperiod arbetar du utifrån en given uppgift eller tema, som löser genom en kreativ process bestående av idé- och skissarbete/moodboard, utveckling/utformning, samt reflektion. Projekten är ofta formulerade så att du kan göra dina egna tolkningar utifrån ditt intresseområde, så som konst, design eller konsthantverk.

Kommunikationen med lärare och andra deltagare sker via Teams. Du kommer kontinuerligt att få feedback både av lärare, genom individuell handledning varje vecka, och övriga deltagare i samarbetsytan på Teams.

Kursmål

 • Att deltagaren skall lära sig de olika textila teknikerna som erbjuds i kursen
 • Att deltagaren, efter avslutad kurs, skall kunna välja vilken teknik som passar bäst för givet ändamål.
 • Att få erfarenhet av vad en kreativ och konstnärlig arbetsprocess kan innebära.
 • Att få en större förståelse vad ett hantverk innebär.
 • Att kunna söka vidare studier.

Efter avslutad utbildning förväntas deltagaren vara

 • mer nyfiken än någonsin på vad textil, konst och återbruk kan vara.
 • väl förberedd för sin fortsatta utveckling i skapande tekniker.

Att studera på distans

Digitala verktyg

För att kunna genomföra kursen kommer du att behöva en dator samt tillgång till internet då all kommunikation sker genom vår digitala plattform Office365.

Genom videosamtal på Teams har du varje vecka ca 30min handledning med din lärare.

Närträffar

Kursen har 4 närträffar per läsår. 2 på HT, 2 på VT. Varje träff är 3 dagar, fre-sön. Träffarna är en del av kursen då du får möjligheten att träffa dina lärare och klasskamrater. Vi ser helst att du deltar på varje närträff, för klassgemenskapens och gruppdynamikens skull. På närträffen har vi gemensam genomgång/feedback av senast avslutade projekt, innan vi påbörjar uppstarten av kommande projekt. På plats har vi tillgång till skolans utrustning och lokaler. På så sätt får möjlighet att arbeta i material och i tekniker du kanske inte kan starta upp med hemma.

Boende under närträffarna

Du ordnar eget boende exempelvis på närliggande vandrarhem, bed and breakfast, AirBnB, eller liknande. Skolan kan för närvarande tyvärr inte erbjuda boende.

Datum för träffar på skolan

Läsåret 23/24

HT-23

 • 1-3 September
 • 10-12 November

VT-24

 • 8-10 Mars
 • 3-5 Maj

Material och utrustning

Under utbildningen går vi genom olika material och tekniker. På närträffarna har du möjlighet att använda skolans lokaler och utrustning, köpa material och förbereda dig för vidare arbete från din egen arbetsplats. Hur du löser uppgifterna anpassar du även efter de förutsättningar som du själv har. Mycket går att göra med enkla metoder.

Studietakt

Kursen är på deltid 50%. På så sätt har du möjlighet att kombinera dina studier med exempelvis arbete.

Katrin Lindgren

Katrin på klippa

Kursledare och lärare på Textila återbruk

Utbildning: Magisterexamen Textil konst, HDK Göteborg, Bild o Textil Form Ölands Folkhögskola. Läser för närvarande till Folkhögskolelärare på LIU, vid sidan av arbetet på skolan

Erfarenhet: Katrin har designat och målat dekorer till bland annat Musikens Hus i Göteborg och till en hel del fester och rave under det tidiga 90-talet. Hon har även arbetat på ett Aktivitetscenter för personer med förvärvade hjärnskador och i närmare 10 år på daglig verksamhet för personer med medfödda hjärnskador, då inom keramik och textil.

Katrin älskar att experimentera i det egna konstnärliga arbetet.

– I det oväntade föds ny kunskap!

E-post: katrin.lindgren@regionhalland.se

Teresa Bortoluzzi

Teresa vid klippa

Lärare på Textila återbruk

Utbildning: Förberedande konstnärliga och textilhantverksutbildningar. Textil konst på HDK, Masterexamen.

E-post: teresa.bortoluzzi@regionhalland.se

Fördjupningsåret innebär att du har möjlighet att fördjupa dig i ett eget projekt, eller i ett projekt du kommit överens om tillsammans med kurskamraterna.

Sök här!

Vad ingår i utbildningen?

 • Handledning på Teams, i grupp om 3-4pers/gång, ca 60min varje vecka (”din” handledning blir alltså varannan vecka)
 • Att du närvarar på 2 digitala workshops (heldagar)
 • Att du närvarar på 2 närträffar på skolan
 • All kommunikation sker på Teams däremellan

På Närträffarna jobbar du självständigt eller tillsammans med dina kurskamrater, antingen i lärarledd workshop, eller så delar du med dig av din kunskap genom att hålla i egen workshop för dina kurskamrater.

Textilverkstaden är i första hand vigd åt årskurs 1, men du har möjlighet att följa deras uppgift under helgen om du vill.

Du kan söka till fördjupningsåret antingen som en förlängning på ditt första år på textila återbruk 50%, eller likvärdig utbildning från annan skola.

Du bör redan vara bekant med med hur Teams fungerar, då all kommunikation sker i Office 365 (Teams, OneNote, Word)

Hur är det att gå utbildningen?

Det bästa med distansundervisning är att jag kan bo på olika platser och ändå kunna studera! Det är utmanande och spännande uppgifter och jag har vuxit och utvecklats så mycket, både som människa och kreatör/konstnär. Det är berikande att få dela sina arbeten med klasskamrater och handledare via datorn och det är inspirerande och roligt att få träffas på våra närträffar. Folkhögskola är toppen!
Distansutbildningen på Löfta är toppen för den som vill lära och växa inom textila områden. Inga hinder trots att man kanske bor långt ifrån och eventuellt har ett ”vanligt” jobb vid sidan av. För mig funkar det utmärkt och ger mig den energi jag eftersträvar. Vi läser i projekt. Vi är väldigt fria inom ämnet vilket är otroligt inspirerande. Vi delar med oss både skriftligt och via teams-möten. Pandemin har satt käppar i hjulet för de närträffar som annars är så roliga, inspirerande och lärorika. Men med gemensamma intressen knyter vi ändå våra band. Rekommenderar varmt!

/Ann Marie
Det är mycket som är det bästa med Löftadalens distansutbildning Textilt Återbruk:
Det bästa är gruppen man är del av: *Kurskamraterna som ger massor av energi, inspiration och glada tillrop.
*Handledaren som är en stor inspirationskälla både vid  träffarna och  handledningarna och som ger tips och råd för allt man kan behöva på en distansutbildning såsom tips på inspirerande konstnärer, visar egna alster,  ger kunskap och vinklingar och goa skratt.
Det bästa är också de roliga uppgifterna vi får. Vi har väldigt stor frihet i att tolka uppgiften och har möjlighet att förlägga arbetet på den tid som passar oss. Friheten gör att man vågar testa sina gränser och det ger ett roligt utbyte med kurskamraterna när vi delar med oss till varandra. Det är verkligen utvecklande att gå denna utbildning.
Det bästa är dessutom att det går att delta i en utbildning trots att man inte bor i närheten av skolan eller som nu under pandemin inte kan vara med på närträffarna. Det blir ändå gemenskap och glädje i att skapa tillsammans med andra.
 
/Pia Eriksson
Det bästa med distansundervisning för mig är att det är möjligt för mig att gå denna kursen. Jag bor och arbetar på annan ort, och kan samtidigt arbeta med mina olika kursuppgifter på hemmaplan. Med datorns delar vi med oss löpande av våra enskilda arbeten och så träffas vi ju ibland över Teams.
Ser fram emot att vi skall träffas i maj och IRL arbeta och experimentera tillsammans.
Det bästa med att läsa på distans är att man kan fortsätta jobba, samtidigt som man har möjlighet att lära sig nya saker. Tycker om att det var på 50%, då fick jag som nybörjare inom området känna mig fram. Jätteroligt att träffa kurskamrater över hela landet. Det fungerar bra att träffas, bli handledd och lämna in arbeten digitalt. Våra närträffar är såklart grädden på moset.Kan varmt rekommendera textil återbruk på distans.
Det bästa med distans är att jag har tillgång till allt mitt material, att själv kunna planera när jag vill arbeta. Att ha möjlighet till att vara elev fast jag bor långt från skolan och få träffa spännande människor från hela landet. Det fungerar fint med datorn både att träffas i gruppen, handledning och redovisning. Det blir extra roligt med distansträffen att träffas fysiskt och få tillgång till skolans lokaler. Alla bör någon gång i livet få gå på folkhögskola.

/Birthe Mahnfeldt

Du betalar för det material du väljer att använda. På närträffarna kommer du att köpa det material som tillhör det ämne vi går igenom. Ofta finns det också möjlighet att köpa med sig material att fortsätta att arbeta med hemifrån. Du betalar även 100-150 kr på ca 2 av 4 tillfällen, för gemensamt ”prova på”-material.

Kostnad för mat under helgen är 210 kronor. Då ingår lunch och två fika per dag. (+55kr per dag för ev. middag)

Ansökan

 1. Läs noga igenom texten på denna sida.
 2. Klicka på knappen ”Ansök här!” som syns när ansökan är öppen. Du kommer då till Schoolsofts ansökningssida.
 3. Logga in på Schoolsoft. Har du inget konto på Schoolsoft så kan du enkelt skapa ett genom att klicka ”registrera dig här”.
 4. Fyll i formuläret och bifoga betygsdokument och andra filer som eftersöks.
 5. Skicka in din fullständiga ansökan innan sista ansökningsdatum.

I ansökan bifogar du:

 • Ett personligt brev I ditt personliga brev berättar du om dig själv, dina intressen och vad du har för mål med dina studier. Beskriv dina tidigare erfarenheter av textil,/återbruk, konst/design och form; det kan vara sådant du har skapat på din fritid eller kurser och utbildningar som du har gått (max 1 A4-sida).
 • Ditt senaste betygsdokument. (Dokumentet ska vara utfärdat av skolan med skolans namn samt rektorns underskrift. Utdrag från antagning.se är inte ett giltigt betygsdokument. Om du tappat bort dina betyg, kontakta skolan du gått på och be dem om ett nytt betygsdokument).
 • Arbetsprov: Välj en bild på konstnär/konstverk som inspirerar dig. Förklara varför denne/detta inspirerar dig.

Antagningsprocessen

Grundläggande krav för antagning

För alla skolans kurser gäller att du måste uppfylla några grundläggande krav för att kunna bli antagen. Även om det är få sökande till kursen kan du inte bli antagen om du inte uppfyller dessa krav:

 1. Du ska fylla minst 18 år den termin kursen börjar.
 2. Du ska ha skickat in en fullständig ansökan senast sista ansökningsdagen.
 3. Skolan bedömer att du kan tillgodogöra dig kursen.
 4. Du ska ha varit drogfri i minst ett halvår om du tidigare har missbrukat alkohol eller andra droger.
 5. På alla våra särskilda kurser ska du ha klarat svensk grundskola eller motsvarande.

Särskilda krav för antagning till Textila återbruk Distans

På Textila Återbruk Distans behöver du också uppfylla särskilda krav för att kunna bli antagen. Även om det är få sökande till kursen kan du inte bli antagen om du inte uppfyller dessa krav:

 • Du behöver ha ett brinnande intresseför att skapa två- och tredimensionellt i textila material, lust att experimentera och utveckla din kreativa process, nyfikenhet hur återbruk av material kan skapa möjligheter till nya uttryck.
 • Kunna förstå talad och skriven engelska från olika texter och filmer.
 • Du behöver vara van vid att arbeta med datorer, digitalkamera eller mobilkamera samt olika program. Teknisk support ingår inte i utbildningen.
 • Du behöver vara bekväm med att använda datorn och det skrivna ordet i kommunikationen med lärare och klasskamrater.
 • Ha förmågan att självständigt analysera och reflektera över din egen lärprocess med viss hjälp av din lärare som handledare.
 • Kunna ta eget ansvar och ta egna initiativ i dina studier då utbildningen växer fram i kommunikationen mellan lärarna och deltagaren samt deltagarna emellan.
 • Tycka om att samarbeta och dela med dig av både tankar och kunskaper på distans.Kunna planera dina studier samt arbeta självständigt medan du väntar på lärares återkoppling.

Tekniska krav

Du behöver ha en dator med webbkamera eller i undantagsfall en surfplatta. Tillgång till skrivare för att kunna skriva ut uppgifterna är ett krav.

Du behöver ha en bredbandsuppkoppling som klarar mer än 50 Mbit/s och helst 100Mbit/s. Du kan kontrollera ditt bredband på webbplatsen bredbandskollen.se.

Du ska kunna använda en digitalkamera eller en mobil med kamerafunktion för att kunna fotografera dina arbeten. Du behöver även kunna grunderna i bildbehandling. Teknisk support ingår ej i utbildningen, men du får viss undervisning och hjälp med det digitala i början.

Vi använder oss av Office365 och programmen Microsoft Teams och OneNote, utöver Outlook och Officepaketet. Under läsåret får du tillgång till alla dessa program.

Antagningsprocessen på Textila Återbruk Distans

Vi kan anta sökande löpande från och med 1 april. Det innebär att efter lärarna har intervjuat sökande, kan vi börja att anta från och med 1 april. Det betyder att platserna kan vara slut innan 2 maj.

 1. För att vi ska påbörja antagningsförfarandet ska ansökan vara fullständig.
 2. Du ska uppfylla grundläggande och särskilda krav för antagning.
 3. Därefter sker ett första urval genom ditt personliga brev och ditt arbetsprov.
 4. Har du gått vidare i det första urvalet kommer du kallas till telefonintervju. Kallelsen skickas till din e-post.
 5. Efter intervjun kommer lärarna tillsammans med rektor och kurator/SYV besluta vem som ska antas.
 6. Därefter skickar lärarna ut ett antagningsbesked via mail genom Schoolsoft. Det skickas senast två dagar innan midsommarafton.

Urvalskriterier – hur väljer vi ut vilka som får plats?

Om det är fler sökande till kursen än vad det finns platser gör skolan ett urval bland de sökande som uppfyller grundkraven och eventuella särskilda krav. Skolan gör en pedagogisk bedömning och väljer först de som:

 • Bedöms ha förmåga att klara studierna.
 • Bedöms vara mycket motiverade att studera på folkhögskola och på textila återbruk Distans.
 • I intervjun bedömer vi dina mål med och förväntningar på utbildningen.
 • I ditt arbetsprov tittar vi på: din förmåga att analysera och beskriva ett konstverk/design/hantverk, sätta ord på din inspiration samt din förmåga att relatera och beskriva konstverket till ditt eget skapande.
 • Vid likvärdig bedömning av de sökande kommer antagning att ske genom lottning.

För att läsa mer om hur antagningsprocessen går till – se bilaga 6, Från ansökan till antagningsbesked i vår studeranderättsliga standard